31 oktober 2010

Planering

Jag hade på egen hand försökt fila på en planlösning till huset och kommit till halvskapliga resultat genom att omarbeta några färdiga bottnar som var lite ditåt. Men när det kom till att skapa en utsida till huset tog min egen kreativitet definitivt stopp. Det var dags att vända sig till ett proffs.

I midsommarveckan 2010 träffade vi byggnadsarkitekten Juha Koivusalo på Wasaplan. Vi hade beundrat flera av hans tidigare arbeten, bl.a. de hus han ritat till bostadsmässan i Vasa 2008.

Inför planeringsuppdraget samlade vi ihop ett litet kollage av bilder som beskrev den stil vi eftersträvade. Den röda tråden i dem var svart/grå-vit färgsättning, strama, moderna linjer, kubistiska former, stora fönster.

Vi funderade också på de funktionella behoven och önskemålen, rum för rum. Bland annat önskade vi en öppen planlösning med kök och vardagsrum i ett. Ett arbetsrum nere, och de andra sovrummen och bad/bastuavdelning uppe. Klädvårdsrumsfunktionerna ville vi dela upp så att bykhanteringen skulle vara i övervåningen, nära sovrum och dusch, och i anslutning till huvudginången skulle vi ha en "kurapiste", dvs. ett ställe att tvätta smutsiga hundtassar, gummistövlar och liknande.
Efter semestern fick vi de första skisserna på bottenplanen. Wow-faktorn var hög, redan det första utkastet kändes som ett hus vi verkligen kunde se oss bo i. Vi finslipade planen ännu i några omgångar, främst i syfte förenkla lösningarna lite och knipa bort några kvadratmeter. På sensommaren var det premiär också för fasadritningarna och även där blev vi överförtjusta. Lite finjustering, bollande med några alternativa lösningar och vi kunde konstatera att "Se on siinä!" Där är det, huset vårt. På pappret i alla fall.

En liten, vit "funkislåda" med plant pulpettak. 135 kvadrater boyta, fördelade på 4 r+k+b. Just sådan i formen som vi ville ha det; nästan "uppkäftigt" minimalistisk på framsidan och mäktig med sina stora glasytor på gårdssidan.


Nästa steg var sen att börja be om offerter på själva konstruktionen...

Tomten

Infrastrukturen i området byggs upp och sommaren 2010 bli tomterna byggbara. Flera av de blivande grannarna kör genast i gång, men vi stampar ännu på stället... Så här såg gatan ut i maj 2010. >


Generalplanen är ganska tajt och den styr planeringen av huset mycket. Byggnadernas placering på tomten är given, huset ska i praktiken vara i två våningar och det är ganska begränsat hur mycket fönster det får finnas åt sidorna mot grannarna. Bakgården däremot gränsar till skogen, så där blir det fritt fram för stora fönsterytor. 

Efter en ihärdig genomgång av huskataologer, nätsidor, inredingstidningar etc. konstaterar vi att det är svårt att få något färdigt huspaketalternativ att passa in på tomten. Vi får börja planeringen från rent bord.

Bygga hus? Vi?

Tanken på att nån gång bygga ett hus hade väl alltid funnits där. Stilmässigt kräsen som man är, var ju inte utbudet av färdiga hus riktigt det vi önskade, eller när man hittade nåt intressant, var det prislappen som var helt fel. Att (låta) bygga själv låg närmast till som det sätt vi kunde få ett sånt hem som vi drömde om.

På vårvintern 2009 delade staden ut småhustomter på ett helt nytt område. Nära till M's jobb, och på den sidan om stan där vi tidigare bott och trivts bra. Tomterna angränsade till skogsområden, fast området annars skulle bli tätbebyggt i urban stil. Fina länkstigar, tänkte vi som hundägare.

I generalplanen fanns en gata längs vilken tomterna var små, husen skulle vara kompakta och rappade i fasaden. Det lät som nåntingt för oss. Tydligen var det inte så många som resonerade på samma sätt, det var ingen vidare rusning efter de små tomterna ännu i det skedet. Trots att vi sänt in tomtansökan lite halv-nonchalant och osäkra på saken, hade vi nu hux flux en plätt på 517 m2! Hela reserveringstiden funderade vi till och från... ska vi nu våga oss på detta eller inte. Men strax före reserveringstiden gick ut, skrev vi arrendekontrakt på tomten.

Det snöklädda ska bli väg, tomten är framme på vänstersidan 
Området var alltså bara skog ännu, det skulle ännu dröja ett bra tag innan tomterna skulle vara i byggbart skick. Bra tid för oss att smälta tanken på att bli husbyggare och att börja planera och sätta oss in i saker sam har med byggande att göra.