29 december 2010

Ett hus, tack!

Nu är det klart, vi har bestämt leverantör på husstommen, kommit fram till vad som ska och inte ska ingå i leveransen och skrivit på beställningen! Jämerä blev det, dvs. husstommen är av Siporex (lättbetong) och de levererar och monterar det "vattentaksfärdigt", dvs. undefär till samma färdighetsgrad som traditionella huspaket.

Här är en bild (från www.rakentaja.fi) på hur "klossarna" ser ut. 50 cm tjocka block (åå, vilka fönsternischer det blir!) som är ett och samma material rakt igenom, dvs. stenen fungerar både som konstruktion och isolering.



Det som vi fixar via egna entreprenörer är för det första markarbetena och grunden, och sedan allt invändigt arbete i huset (slipa väggar, fixa ytmaterial, kök, badrum osv). Också vattentaket valde vi sist och slutligen att utesluta ur huspaketet och anlita nån annan att sköta det. Ansvariga mästaren har som tur är koll på lite alternativ där. Sen följande sommar blir det ännu dags at fixa till allt på utsidan, rappa väggarna och få gården i skick. 

Lätt som en plätt (... ehehe...)

Vecka 21 är nu inprickad som leveransdatum. Spännande!

19 december 2010

Julpyntande

Jag gjorde en tripp till Sverige i veckan och hittade i förbifarten nya, fina julgransdekorationer på Åhléns. Matta och glansiga, små bollar i vitt och silver, som ett passligt komplement till årets silvervita julfärgsättning hos oss. Granen är klädd, hyacinterna  sprider sin doft... "bara" de flesta julklapparna ännu att skaffa... 


Posted by Picasa

15 december 2010

Huspaket på gång

Det börjar ta sig på kostnadssidan! Får se om inte vi har namnen under huspaketsdealen redan före jul. En julklapp modell större till oss själva. :D
 

Fönstershopping på nätet


Nej... jag har inte köpt fönster till huset på nätet, utan surfat och upptäckt att Designtorget har en webbshop! Deras butik på Arlanda är ett ställe jag sällan lyckas ta mig förbi utan at handla nåt smått och fyndigt och nu har dom gått och gjort sig lite mera lättillgängliga. De verkar leverera till Finland också, men undrar till hurudana fraktkostnader... nån som redan testat och vet?

Jag scrollade igenom deras utbud och gjorde en liten önskelista, som sig passar i såna här kommersiella jultider ;) Några saker jag fastnade för är t.ex.

Hylla Fack

Klädhängare T-Shirt


Men svart eller vitt?

Hylla City... fast den här gick bara att köpa på plats, inte på webben :/
Disktrasa :D

Och sist men inte minst... Jag förvånade mig själv med att tycka att dom här stolarna (Frankfurt), med sin design från år 1971, kunde ju vara ett häftigt alternativ till det kommande köksbordet. 70-talsretro har hittills inte direkt varit min grej, men det börjar nog genast tilltala, när färsgsättningen är nåt annat än det orangea och mossgröna man minns från alla 70-talsinredda offentliga miljöer. Men återligen samma fråga... svart eller vitt?


11 december 2010

Inredningslärdomar, del 2

Så här ser köket ut i vårt hem nu. Det som här allra mest sticker i ögat på mig själv är det gamla matmöblemanget, som "must go". Men denna gång ska vi inte prata möbler utan fast inredning...

I byggskedet skulle vi helst ha velat ha högblanka skåp, men det blev vanlig, matt mdf på luckorna. Och vackert så. Det kan jag nog tänka mig i huset också. Beslagen gillar jag också fortfarande, likaså det att vi lämnade bort ljuslisterna under överskåpen. Bänkskivan i valnötslaminat känns däremot nog ganska "2006", så gärna nånting annat nästa gång. Men den grej som  redan från början harmat mest att vi inte satsade på, är att spisen är en fristående modell och inte infälld i arbetsbänken. Gillar inte springorna på sidorna. Och vad gäller spisen vore det ju lyxigt att sen i huset ha en modell som hade en sån typ av barnlås så man slapp det lösa gallret framför knapparna. Ok, det är ett smidigt ställe att hänga upp kökshandduken på, men helst skulle jag slippa det.

Vad gäller funktionaliteten, så ger jag här tummen ner för speciellt två saker (förutom det uppenbara att här finns för lite förvaringsutrymme). Mikrons oergonimiskt höga placering för en sån här invånare under 160 cm och beslutet att sätta mosaikplattor på väggen. I husets kök tror jag nog mera på nåt annat mellanrumsmaterial än kakel (glas? rostfritt?); det är ingen större favorit att hålla på och skura i fogarna. En mindre detalj är ännu diskhon, som är onödigt mycket räfflad till ytan. Det ska visst föreställa nåt slags avrinningsyta, men faktum är att jag nog knappast just placerat nåt där i syfte att låta vattnet rinna av ner i diskhon. I stället är fårorna bara regöringsmässigt jobbiga, så gärna nånting så slätt och simpelt som möjligt nästa gång.

I huset tror jag att köket kunde stilmässigt nog vara lite besläktat med vårt nuvarande. Troligen (svart-)vitt, men med tydligare horistontella linjer än nu (breda lådor nertill, möjligen kippskåp upptill). Lite mera satsat i spis och fläkt. Kyl/frys möjligen integrerade. Och att det blir köksö gör ju också sitt. Men hurudana skåp det exakt ska vara, vilken bänkskiva, och så vidare, de funderingarna sparar jag till en annan gång. :)


Inredningslärdomar

På husfronten fortsätter vi att fila på kostnaderna. Funderar på att  byta ut vissa stålkostruktioner mot trä, balkongen till exempel. Nästa vecka får vi se hur mycket det gör prismässigt...

Inför den stundande lägenhetsförsäljningen har vi fotat vårt nuvarande hem lite, och samtidigt har jag lite reflekterat över vilka "inredningslärdomar" vi har med oss från denna boendemiljö. För knappa 4 år sedan, då detta hus byggdes, fick vi ju vara med från början av processen och välja alla ytmaterial. Nu är det intressant att se vilka saker man efter en sån här tidsperiod ännu gillar och vad man börjat störa sig på.

Ett exempel är färgsättningen i wc respektive badrum:

Det vita, stora kaklet är samma i båda utrymmena (också golvplattorna är samma, fast olika färger), men den gråsvarta stilen med den större kontrasten slår idag i mina ögon det neutrala, beigea med hästlängder. Fast svart nog just nu är en modefärg som jag nog lite aktar mig för, känns det nog att man inte ska vara rädd för kontraster och köra alltför mycket "överneutralt" heller. Utvändigt kommer ju det blivande huset också att vara vitt/mörkgrått, så detta kommer nog säkert att gå igen också på färgsättningen inomhus.

Min färgsmak har under de senaste åren gradvis ändrat från mjukare naturvita och varma bruna toner till den nuvarande lägenhetens kallare gråbeige och mullvadsbrunt. Och nästa steg ser nog ut att vara kritvitt och grått/svart.

Så att jo... färggrant är det ju inte direkt. :D En prydnadskudde med ett litet stänk ljusblått, det är nästan rafflande nog hos oss. ;) Som i vårt vardagsrum just nu:


På basen av denna bild kan man förresten göra en ordentlig tummen ner för den irriterande opassande vaniljfärgen på fönsterväggen, men tummen upp för fönstrena som går långt ner. Det blir det mera av i huset... och med besked!

Och för att ännu återgå till analysen av wc-bilderna ovan, så gillar jag den lilla wc:ns spegel så mycket mer, eftersom den kommer tillräckligt lågt. Trots att man får torka vattenstänk oftare, tror jag att jag i huset gärna kunde tänka mig att ha spegelyta ända ner till tvättfatet/bänkytan.

Belysningen gillar jag också bättre när ljuset kommer från sidorna.

Vad gäller badrumsskåp, var det ju redan för 4 år sen den mörka med ovanpåmonterat tvättfat som var den man gillade mycket mer än den andra, och så är det ju definitivt idag. Tummen upp för horistontella linjer (avlånga lådor), tummen ner för vertikala (skåp med mera höjd en bredd). Det mörka (IDOs SevenD) kunde nog nästan som sådant platsa i huset också, även om jag där nog vill ha mera förvaring och avställningsyta. Tvättfatsmodellen kunde kanske gärna vara en lite annan idag (nånting kantigare?), medan den kran vi drömde om i radhusbyggskedet (men aldrig skaffade), är nog ännu också på min drömlista till huset. Den här: Oras Il Bagno Alessi

6 december 2010

Två ljus i fönstret

En liten inredningsbild självständighetsdagen till ära.


Kristalljustakarna från Villeroy & Boch, som vi fått i bröllopspresent i tiderna, brukar komma ut ur skåpet ungefär just till självständighetsdagen, julen och nyåret, när man vill lyxa till det lite. Till de små ASA-krukorna på fönsterbrädet hittade jag till denna julsäsong söta minicypresser. Lite sisal runt och sen närmare julen kanske lite nånting mera glittrigt till ännu... pärlor eller nåt i den stilen?

Märks att man inte är nån vidare stram minimalist såhär i jultider, utan då är det glittriga och glammiga som lite tittar fram. Men inga röda tomtenissar i alla fall; där drar jag gränsen. ;)

På husfronten inget nytt, ännu. Filar på kostnaderna och börjar kanske nog se lite ljusning... En sak vi funderar där är om man skulle byta materialet på det övre bjälklaget (heter det så?) från sten till träkonstruktion. Klingkling, vad mycket billigare. Men är det nu sen bra eller inte... eller är det nån större skillnad?

3 december 2010

Hemma hos: sovrummet

I dag har vi tagit foton av vår nuvarande lägenhet inför den stundande försäljningen. Jag hann visst lova visa lite bilder här i bloggen också, och som en fortsättning på förra inläggets lilla svarta - tema kommer ett litet smakprov från sovrummet.




Kartellstolen Victoria Ghost vid skrivbordet är en av våra senaste anskaffningar i möbelväg. Vi hade egentligen lite i bakhuvudet att vi i ett senare skede kunde köpa fler av dem och ha till matbordet. Dessvärre har de visat sig lite onödigt obekväma i användning (inget för långdragna middagar) att jag nog tror det blir nån annan modell, fast Ghostarna nog tilltalar mitt öga väldigt mycket.