31 augusti 2011

Second hand fynd

På byggfronten
  • Byggställningsproblemet ser ut att lösa sig tack vare hjälp från vår granne :)
  • Baracken är borta så nu har vi mera rörelseutrymme på gården
  • Byggjobbarna har fortfarande inte varit och gjort nåt åt taket (tiden tickar på och plåtslagaren ligger i standby...)
  • Golvgjutningen blir nästa tisdag, så möjligen hinner nån ännu fixa en form till yttertrappan också, så vi skulle få den gjuten på samma gång
Men dagens positiva nyhet kommer från inredningssidan:
  • Jag har äntligen hittat matbordsstolar till huset!! Det blev inte nåt Ikea, inga sjuor eller myror, inget Hay, inget Kartell, utan gamla, hederliga Artek. Såg nämligen på ett facebook-loppis att en bekant till mig lagt ut 6 st modell 69 till salu och hann slå till direkt före nån annan. Så nu är jag överlycklig över att ha hittat en välbeprövad (har nött de där stolarna både i mitt barndomshem och i föreläsningssalar) klassiker till fyndpris och ett ekologiskt bonus är det ju också när stolarna är begagnade. Eller vintage kanske låter bättre? :D I give you Alvar Aalto, design från 1935:

Bild: http://www.artek.fi/


  • I nuläget är stolarna målade i helvitt (inte originalutförande, men i nyproduktionen säljs många modeller så också) men de lär kanske behöva en ommålningsomgång. Min standardfråga återkommer igen... ska man då måla dem vita igen eller dra till med svart kanske, som den här 66:an?



Plus, den naturliga följdfrågan.... vad ska vi ha för bord till stolarna? En knepig sak att beakta är att stolarna har ganska låg sitthöjd (44 cm), så bordet får inte vara för högt...

29 augusti 2011

Golvvärmekväll

Dagens bygg-uppdate i franska streck:

  • Byggnadsinspektören var och gjorde stomsyn, stommen fick väl nog mer eller mindre godkänt
  • Monteringsfolket har ännu inte hunnit vara och fixa till resten av taket. Hoppas det inte dröjer länge till
  • En hel del skräp har förts bort från tomten och i morgon åker också baracken
  • I kväll la vi ut golvvärmen i övervåningen. Visserligen är det mindre yta där också, men det var nog en betydligt mindre kraftansträngning än nedervåningen, som vi fixade i 30-graders hetta och delvis under bar himmel tidigare i sommar.




  • Hoppeligen bara en kväll till med lite fixande, så kan vi äntligen börja gjuta
  • Håller ännu på och söker byggställningar åt plåtslagaren. Eller ställninar har jag nog hittat, men det skulle få vara med uppmontering också...

26 augusti 2011

Granskningar och syner

Vad har hänt på bygget sen sist, då vi yrade på med byggställningarna?

Vi har bl.a. haft en genomgång med Jämerä av vad som ännu behöver åtgärdas och kompletteras innan det vattentaksfärdiga huspaketet uppfyller villkoret som färdiglevererat. Den stora biten som ju fattas är fönstrena, och de är snart på kommande, men vad gäller själva monteringsarbetet på huset är det på det stora hela klart, med undantag för några saker som byggarna  kommer att åtgärda nu i helgen. Det handlar mest om träkonsruktionerna i vattentaket, där vår ansvariga mästare hittade några ställen som han hade anmärkningar på, men lyckligtvis är det relativt lättfixade saker och allt har skötts om i helt positiv anda.

På måndag kommer också stadens byggnadsinspektion och utför sin stomsyn (rakennekatselmus), så då får man hoppas att de också tycker att allt är i skick.

Inomhus har vi fejat på med preparationer inför golvgjutningen i övervåningen... vilken långkörare det är! Genomförningar har täppts till och tätats, "kantband" blivit uppspikade längs alla väggar, byggkrepp utlagt och armeringsnät utplacerat och fastsurrat. Ännu ska några järn sättas ut och golvvärmen ska dras på måndag. Då börjar det väl vara dags att boka betong igen. Vad skönt det skall bli att få ett jämnt golv att gå på där igen efter allt trippande i armeringsnäten.

Bara allt blir klart i vattentaket, och det hoppas vi ska bli snart, blir det också dags att kalla in plåtslagaren som skall göra det falsade plåttaket åt oss. Men men.... vår sorgliga byggnadsställningsföljetång slutar inte ännu! Den ställning vi nu har uppriggad räcker inte för takarbetet, så nya ställningar behöver också skaffasoch någon ska se till att de blir uppmonterade också. Suck. Epämukavuusaluetta, skulle jag säga på finska.

En annan ganska synlig sak som stundar, är att allt byggskräp kommer att plockas (läs: lyftas med hiab) bort och monteringsfirmans barack att transporteras iväg i början på veckan, så då får vi lite mera prydlig omgivning äntligen.

Förhoppningsvis kan jag också småningom uppdatera om val på inredningssidan. På sistone har det varit annars så full rulle att man inte hunnit tänka på sånt, men i morgon hoppas jag kunna hinna och se på lite golv igen...

Frågor & svar

Jag fick häromdan en trevlig överraskning av en annan Jämeräbyggar"kollega", Jonna, från bloggen Projekteista isoin, som utmanade mig att svara på några frågor...








1. Suosikkiväri? (Favoritfärg?)

Vit, om jag måste välja en. Vitt funkar alltid. Smaken ändras ju lite med tiden och modet, så just nu gillar jag också kalla, gråa nyanser och svart. Ljusa, naturnära färger (typ sand, ljust trä) har också följt mig genom åren, men jag fick en överdos beige i förra hemmet, så för tillfället är de lite i offside, men kommer säkert tillbaka ännu. Och så måste jag också erkänna att jag under den minimalistiska ytan också har en viss förkärlek till pasteller. Mera diskreta och dimmiga nyanser av t.ex. ljusblått och rosa som accentfärger till en neutral bas, och starkare karamellfärger som turkos och pistagegrönt t.ex. till barnrum. 


2. Suosikkieläin? (Favoritdjur?)

Hund! 
I vårt hushåll huserar två ljuvliga dvärgschnauzerpojkar.<3


 3. Suosikkinumero? (Favoritsiffra?)
Jag vet inte om jag har nån egentligen, men då det gäller inredning, brukar det se bra ut att ha 3 stycken av saker och ting, så jag svarar 3.

4. Suosikki alkoholiton juoma? (Alhoholfri favoritdryck?)

Jag har kommit lite ifrån att dricka sötade saker, så jag svarar vatten och kaffe. Specialkaffe gärna.

5. Facebook vai Twitter? (Facebook eller Twitter?)

Facebook.

6. Intohimosi? (Din passion?)

Inredning och design överlag hör väl till de större och mest långvariga passionerna. Men jag blir periodvis entusiastisk åt olika "projekt" (huset nu som ett exempel) för att sedan engagera mig i nåt annat.

7. Saada vai antaa lahja?(Att få eller att ge presenter?)

Att ge, speciellt när det man ger är väl genomtänkt. Men visst är det roligt att få också.

8. Suosikkikuvio? (Favoritmönster?)

Jag är jättedålig på mönstrat, t.ex. de flesta textilerna hos oss är enfärgade. Ränder eller annat diskret och grafiskt är väl det som går bäst hem. Men det är nog mera stilen och helheten  som avgör om ett mönster  tilltalar.


9. Suosikkiviikonpäivä? (Favoritveckodag?)

Lördag
:)

10. Suosikkikukka (Favoritblomma?)

Inte så stor skillnad, bara den är vit. ;) Jag gillar bl.a. rosor, tulpaner, neljkor, pioner, orkidéer… eller sen om man tänker växter överlag, såna som är lite mera ”stadiga” med tjocka och glansiga blad, som svärmorstungor och olika stenpartiväxter.


23 augusti 2011

Råddande och onödigt arbete

I helgen var  vi effektiva på bygget med vvs-arbete och golvförberedelser i övervåningen. Inte så mycket kvar av den sorten mer. Men vi ställde också till med ett problem, som orsakade en otrolig massa onödigt jobb och ett paniksammankallat talko i kväll.

Grejen var att vi hyrt en byggnadsställning så att muraren skulle komma åt att mura skorstenen. Jag hade nog tänkt hyra ställningen färdigmonterad, men försäljaren skröt hur "du sätter ihop det där på en kvart" (haha. visst.) Nå, efter en del möda stod ställningen sen äntligen på plats... Bara det att på kvällen märkte vi att det var helt fel ställning!! Inte den vi hyrt för ändamålet, utan en av monteringsfirmans, som de redan plockat ner och som väntade på borttransport. Och också inhomhus fanns det en ställning som vi lovat att ta ner, som tillhörde monteringsfirman.

Så två ställningar att montera ner, en att bygga upp och väldigt lite tid och framför allt brist på personresurser! Mission impossible, kändes det som på lördag.

Nå, det fixade sig med nya talkokrafter, så nu allt frid och fröjd. Känns bara så himla onödigt att ha satt en massa timmar på saker som inte förde bygget alls framåt. :/


 



19 augusti 2011

Spisen murad

Tattadaa... en sån här stod i vardagsrummet i kväll när jag kom på "inspektionsrunda"! :)



En dag till och så är också skorstenen klar. Kaklet som spisen ska kläs med, läggs dit först senare, så än så länge får den ha en sån här "zebrano"-look. ;)

18 augusti 2011

Vattentak - check!

Hoppsan, det har gått ett tag sedan förra uppdateringen. Faktum är att byggtröttheten nog slagit till lite... man orkar inte fixa på så mycket nu när semestrarna är slut och man har läge att vara på bygget bara kvällstid och veckoslut. Så gjutförberedelserna i övervåningen har nog stått ganska stilla den sista veckan, med undantag för elektrikern som varit och gjort sitt.

Byggjobbarna däremot har donat på för fullt, så allt har definitivt inte stått stilla. Vattentaket och balkongkonstruktionen har nu fixats, tomten städats upp och esterna som jobbar för Suomen kivitaloasennus, dvs. Jämeräs underentreprenörer, är nu i princip nu klara med sitt uppdag hos oss. Vi kommer ännu att ha slutgranskning och kolla igenom allt, så några detaljer kommer det nog ännu vara kvar att fila på med senare, men på det stora hela har teamet faktiskt jobbat duktigt och effektivt och gjort ett bra jobb hos oss.

Nu bara vi får fönstren och dörrarna på plats (om ett par veckor), så börjar vi vara i överlåtelseskedet av huspaketet... något försenat mot hur tidtabellen uppskattades från början.

Takskägget blir till...

Balkongtaket påbörjat...


Balkongtaket klart

I dag har också golvet blivit slipat i nedre våningen och i morgon är det dags för spismuraren att greja ihop något av alla dessa delar:


En helg i arbetets tecken väntar också... vvs-jobb, armeringsnät, golvkrepp och det köret igen...


10 augusti 2011

Golvlaminat

Att välja golv till huset har inte varit den lättaste uppgiften, när man ska hitta nåt med rätt utseende, kvalitet och pris... och när man tenderar att älta fram och tillbaka om det ena eller det andra nu skulle vara snyggast.

I ett tidigare inlägg har jag nämnt en Pergo-laminat, som jag bongat på nätet nån gång och blivit förtjust i. Sedermera konstaterade jag att den nog var lite i dyrare laget, men se nu dök den upp till reapris hos RTV! Yey! Jag hämtade hem en provbit för testning och konstaterade att färgen och "mönstret" (eller bristen på mönster, snarare) är perfekta. Detta golv skulle bli jättesnyggt mot vita, gråa och svarta saker, och också lite färgranare grejer. Kvaliteten verkar hållbar (livstidsgaranti). Det enda minuset är att ytan nog är lite väl slät och hal, vilket också ger ett lite onödigt plastigt intryck med tanke på att det nog är frågan om en lite bättre sorts laminat. :/ Ett annat minus är väl att vitt golv kanske inte är det mest praktiska i en familj med svarthåriga hundar, men sånt får man ta. Men om jag inte hastigt hittar nån liknande till samma pris som skulle vara mattare till ytan, tror jag nog att det blir att köra på denna Pergo.

Så då får man börja matcha övrig färgsättning på golv och väggar på basen av den. På RTV testade jag t.ex. matcha laminaten mot ett golvkakel i mer eller mindre samma ljusa nyans; det sku kunna vara nåt för tamburen. Jag har nog suttit lite fast i resonemanget att tamburgolvet ska vara grått eller svart, men jag tror nog att det sku bli bra också om övergången mellan klinker och laminat blir så obemärkt som möjligt, när utrymmena ändå flyter ihop.


9 augusti 2011

Ventilation - check!

Vattentaksmonteringen kom igång förra veckan, men pausade sen igen för monteringsteamets lediga dagar. I morgon borde de vara tillbaka på jobb igen.

Läget just nu:


Som man ser på den sista bilden, har ventilationsrör dragits till taket och isolerats. Också invändigt är det långt vvs-arbete som har gjorts på sistone och i går kunde svärfar konstatera att all ventilation nu är på plats!

De här avlopps- och ventilationsrören kryssar i det blivande nedsänkta taket ovanför skrubbarna och garderoben i tamburen.


Och de här blir "inkapslade" i hörnet av hemvårdsrummet. Lådorna är förresten ljuddämpare till värmeåtervinningsapparaten. Det ska annars bli intressant att se hur tyst eller ljudligt ventilationen sen fungerar... I vår förra lägenhet tyckte jag att apparaten där hade ett ganska så ampert ljud. 


På inredningssidan i sin tur har jag den senaste tiden surfat runt lite på belysning till badrummen (...igen...) och till väggen vid trappan. Framför allt har jag plöjt igenom tyska nätbutiker, som har så breda sortiment och ibland väldigt billiga priser så man blir helt vimsig. Jag har bl.a. spanat in Astros modeller Kappa och Epsilon och också hittat en ny, intressant bekantskap bland lamptillverkarna vid namn SLV, som har ett par modeller som kunde kanske vara nåt. Men inget är bestämt ännu.. Sökandet efter den optimala kombinationen med snyggt utseende till billigt pris fortsätter och jag googlar vidare på "Wandleuchte".

2 augusti 2011

Takstolarna på

Idag har make & svärfar fixat på med dragningar för bl.a. köksfläkten. Själva den synliga delen måste jag lite smygtitta på under plasten, innan vi stoppade undan den för förvaring.


Den känns ju helt kolossal för en som är mest van med 50 cm breda traditionella fläktar med glaskant (som man slår huvudet i) och kryddhylla/-skåp ovanför! Oj vad jag längtar att få den här nya, sköna i bruk!

Esterna i sin tur har fått takstolarna på plats idag.



 




Ledningar och rör

Förra veckan var var det paus (av lite oklar anledning) i monteringsarbetet på bygget. På måndag var dock esterna på plats igen och nu körs det på med full fräs. Det blev så att samma team som jobbat där hittills med att mura också fick fortsätta med "träarbetet", trots att monteringsfirman i vanliga fall brukar ha lite olika folk för olika arbetsmoment. Så nu de senaste dagarna har muren mot grannhuset kommit till och takstolarna är på gång till både huset och biltaket. Hoppas verkligen att vi hinner få vattentaket färdigt medan det här fina, somriga vädret håller i sig. Det har varit en torr sommar att bygga, vilket ju är bra med tanke på vårt material, men det harmar nog ännu att en av de några hårda regnskurarna vi fått, var just precis när gjutningen i nedervåningen skulle torka. Nå... det fixar väl sig...

Förra veckan såg det ut såhär i övervåningen. En himla massa rör... Inte tänker man ju i vanliga fall på hur mycket sånt det finns i väggar och golv.





Vi hade ju hoppats få övervåningens golv preparerat för gjutning också förra veckan, men så långt har vi inte hunnit (armeringsnäten står [i vägen] och väntar, som det syns på bilderna). Än var vi utan nåt material, än behövde vi ännu kolla om nåt arbetsmoment skulle göras före, eller så var vi utan hjälpkarl/barnvakt. Men uteförrådet har vi åtminstone fått isolerat och armerat. Inne i huset kanske det blir golövvärmedragning och armering den här veckan om allt går väl.

Ännu några panoramabilder från nedre våningen. Lite mindre ledningar där. ;)