28 september 2011

Fönstermontering, del 2

Oj vad lycklig man kan vara över ett färdigställt arbetsmoment! Ljuvligt, ljuvligt at ha fönstren på plats! Never mind den "fina" utsikten med allt byggnadsbråte...




De flesta dörrar fick vi nu också. Det var nästan spännande att se hur förrådsdörrarna skulle se ut i verkligheten... och klart godkänt får dom nog!

27 september 2011

Fönstermontering


Jippii, nu är vi äntligen på gång med fönstren! Speciellt när man var inne i de rum dit fönstren kommit på plats, fick man återligen den där härliga känslan att nu börjar det ju likna ett hus! <3 Går allt som det ska, får jag hoppeligen bjuda på bilder på de stora fönstrena i morgon; de behöver lyftkran för att monteras så därför fick de inte det gjort ännu idag.

På motgångssidan kan jag meddela att vi fortfarande inte är klara med "showen" med byggställningarna. I går hade vi talko för att äntligen plocka ner dem och bli av med dem, men icke; det fanns ännu ogjort plåtarbete på taket, så en del ställningar måste ännu lämnas kvar... och hyrestaxan den tickar på, så i onödan, känns det som. Nå, en del är nu helst borta och ur vägen för fönstermonteringen, men (åtminstone) ett nerplockningstalko har vi ännu framför oss den närmaste tiden.


23 september 2011

En väntad leverans!

Hipp hej, nu har vi fönster! Och nästa vecka sitter de förhoppningsvis där de ska. :D

22 september 2011

Förseningar, framsteg och kakelkväll

Det har inte varit så mycket att rapportera från bygget den senaste tiden. Fönsterleveransen och monteringen blev uppskjuten, nytt datum är i nästa vecka, så vi får hoppas att det håller. Ett paket med dörrar anlände nog däremot redan.

Det resterande timmermansarbetet i taket har inte heller blivit gjort. Det verkar vara ändringar på gång i husleverantörens underentreprenörsnätverk, så saker och ting är i ett lite avvaktande skede. Nå, det drabbar ju inte oss så mycket när nästintill allt från Jämeräs sida redan är färdigt, men det är ju klart att man helst haft det sista fixat också utan dröjsmål.

I går blev vi dock klara med en viktig milstolpe som också drog ut lite på tiden, dvs. de sista takplåtarna kom på plats. Från framgården är taket inte speciellt synligt, annat än den mörka kanten



Men från hemvårdsrummets fönster ser man bättre vad plåtslagaren åstadkommit.



Östmans snickeri skickade också de senaste bilderna på köket och andra fasta inredningar och där börjar det nog vara färdigplanerat nu, efter alla turer av och an om hur vi riktigt ska ha det. 

Planeringen av hemvårdsrummet är det som "levt" mest från en vesion till annan, men nu har vi fastnat för nåt som kommer att se ut ungefär så här:


Jag gick alltså och offrade min "klädtorkningsvrå" och satte dit mera skåp i stället. Det ser bättre ut, men hoppas att det funktionella också fixar sig... Ibland har saker sin prioritetsordning. ;)

Som en trevlig avrunding på dagen deltog jag på dameras kväll på Laattapiste.


Kul att få kolla på fina kakelplattor, äta lite smått, umgås med några byggarkolleger och lyssna på Milla Alftans badrumsinredningstips. Jag snackade lite efteråt med henne om vårt badrum också, och en annan gång ska jag återkomma mera till de funderingarna.



13 september 2011

Bygget avancerar nu ganska långsamt. Taken ska göras färdiga den här veckan, men det dåliga vädret har ställt till det lite. De sista ventilationsgrejerna har fixats uppe på taket, men i takutrymmet fattas ännu nån konstruktion (stege, "brygga") som gör att man ska kunna  röra sig där också efter att blåsullen är på plats. Ja, och blåsullen är alltså inte på plats den heller.

Dörr- och fönsterleveransen har nu dragit över det lovade datumet, för man kan väl konstatera att efter tisdag är det inte längre riktigt " i början av veckan". Dörrarna borde ha kommit i mitten på förra veckan. I och för sig är jag nöjd att de inte står på gården i spöregnet och väntar, men jag hoppas att själva installationen åtminstone inte blir försenad...

Inredning och möbler har jag hunnit fundera en del på i väntan på nåt konkret... och nu ser det ut att vi faktiskt ändrar planerna med matgruppen och skippar 69:orna från Artek.... Men mer om det en annan gång.

I stället tänkte jag avrunda med att tacka Jessica från Livet på Bränntomt för att ha gett mig en blogg-award :) och svarar på frågorna i anslutning till den.

1. Varför började du blogga?
Jag ville dokumentera bygg- och inredningsprocessens skeden och hålla reda på mina idéer och funderingar, bilder och länkar på ett någorlunda strukturerat, "sökbart" och interaktivt sätt.
2. Vilka bloggar följer du?
Just nu kretsar mina tankar mycket kring det här hustemat, så därför följer jag tätast med andra byggbloggar. Bloggar generellt om design och inredning intresserar också, liksom förstås vänner och bekantas bloggar om livet i stort.
3. Favoritfärger?
Det här svarade jag på redan i ett tidigare inlägg. Vitt är nr 1 i inredningen, svart och grått i kläderna, något stänk naturnyanser och pasteller i bådadera. 
4. Favoritfilm?
Svår fråga, det finns så mångra bra. Men egentligen föredrar jag nog tv-serier framom filmer.
5. Vilket land/länder drömmer du om att besöka och varför?
Just nu mitt i detta regn och rusk far nog tankarna till sol och värme och långa, vita stränder, nånstans långt borta. Men på önskelistan finns också bl.a. USA, dit jag aldrig varit, och Japan som känns som ett otroligt fascinerande och annorlunda land.

9 september 2011

Falsat plåttak

Idag var det dags för plåtslagaren att äntra scenen och fixa tak till huset! Nästan hela det stora taket blev klart, den lilla biten ovanför entrén plus biltaket/förrådet får vänta till en ny dag. En ordentlig regnskur kom på eftermiddagen och gav taket en riktig "premiärdusch". Men låt komma bara... skönt att veta att plåten är på plats då vädret blir allt mer höstigt och regnigt.


7 september 2011

Golvgjutning & mera vintage

I går morse var det dags...


... Och nu har vi äntligen ett jämnt betonggolv att gå på också i övervåningen! Och uteförrådet också för den delen. Det som ännu behöver gjutas är yttertrappan, men det får bli i ett senare skede när vi har lite bättre ordning på underlaget på framgården.

Monteringsgubbarna har skymtat till på huset de också och taket borde förhoppningsvis vara fixat (vågar inte klättra upp själv och kolla... ansvariga mästaren får sköta det ;) ). Plåtslagaren är bokad till fredagen, så om vädergudarna nu inte ställer till med nån värre storm, borde vi ha taket klart denna vecka!

Dörr- och fönsterleveranserna börjar också vara aktuella; monteringen är inprickad till nästa vecka eller följande. Jag hoppas att sakerna behöver stå ute på backen och vänta så kort tid som möjligt.


På inredningssidan tänkte jag skriva om lite gammalt och vintage. Trots att vårt hem kommer att vara väldigt modernt till stilen, kommer vi nog lite att bryta av med några äldre detaljer. I mannens släkt finns nämligen ett gammalt hus som ska rivas, dit vi varit några gånger på upptäcktsfärd efter saker som ännu skulle vara värda att räddas. Vi har plockat med en del intressant, från småprylar till möbler, och allt kommer kanske inte att hamna framme i huset heller, men vissa saker tror jag blir kul att ha med i inredningen, dels just för att bryta av stilen lite och framför allt för att sakerna bär på en historisk betydelse.

Ett av guldkornen vi hittade var de här 60-talsstolarna:


Tanken är att klä om dem, sannolikt med vitt tyg, även om originaltyget nog är i oklanderligt skick... synd bara att färgerna inte är så lätta att kombinera med vår inredning.

Efter en viss tvekan lassade vi med också en sån här byrå (urdålig bild, tyvärr), också den 50-60-tal, skulle jag tro:


Får se vad vi hittar på med den... räcker det med att putsa upp den och byta beslag, eller behöver den målas för att passa in hos oss? Den kunde kanske platsa under trappan som hallmöbel, eller sen i sovrummet.

Ett annat fynd var denna gedigna och patinerade trästege, som jag tänkte ha till nåt av badrummen eller sovrummet, att ställa handdukar eller kläder på.