31 oktober 2011

Lieferung aus Deutschland

Efter helgens motgångar har vi idag haft mera flyt. På bygget började timmermannen idag på med att skåla ner innertaken. Än så länge jobbar han ensam, men möjligtvis får han i nåt skede en till med sig och då kan det säkert gå ganska raskt undan. Elektrikern har också fixat elledningar i taken på övervåningen.

Och själv fick jag en väldigt efterlängtad (läs: smått försenad) leverans från en tysk nätbutik äntligen levererad! Måste ta fram sakerna ur förpackningarna lite redan och kika... Proudly presenting Arlina T5 som ska komma i övre våningens badrum, fast vi mallar den här i vår nuvarande tambur:


... och Chrombo, som vi ska ha två stycken av i trappan:



Båda är såna som lyser både uppåt och neråt. Bra såg de ut, tyckte jag, och förmånliga var de, mot vilka priser man som "bäst" hamnar att betala för dem. Förhoppningsvis funkar de sen också... en sån liten detalj ännu förstås. ;)

30 oktober 2011

Köksmaskiner - check!

Idag blev det ett varv till byggmässan. Kollade in en del inredningsmaterial, kranar, dörrar, lamell- och andra gardiner med mera. Den stora smällen kom dock på Experts avdelning... Fick ett så pass bra erbjudande att jag drog till och köpte maskinerna till köket! Integrerade kyl- och frysskåp, integrerad diskmaskin, induktionshäll och varmluftsugn, alltihop från AEG.

Tror nog de där blir bra, och skönt att ha en anskaffning färdig så man inte behöver fundera på det mera...

29 oktober 2011

Strul

Nyligen besvarade jag en järnaffärs kundenkät och hade faktiskt skäl att kryssa för att jag inte varit helt nöjd med betjäningen, eftersom jag fått fel slags produkt såld åt mig, trots att jag förklarat exakt vad den skulle vara till. Nå, den gången fick jag fara efter rätt produt till ett annat ställe och förhoppningsvis har vi ända använding också av den felaktiga varan till nåt annat ändamål. Men igår hände samma sak igen på samma firma! Köpte "kipsitasoite", dvs. det där putset som man fyller de djupa fårorna i väggarna med, men det som var i säckarna vi fick, var dock nåt helt annat, sånt där vanligt tunnare spackel. Irriterande som tusan när arbetet stannar upp på grund av sånt där, när man för en gångs skull skulle ha haft tid att uträtta något på bygget själv.

Ibland känns det som om man borde ha typ byggnadsingenjörsexamen för att våga sig till "hårdvarusidan" på en järnaffär...

På den mera positiva sidan träffade vi i går vår trappleverantör, som var till huset och tog mått. Snart har vi trappan i produktion!


28 oktober 2011

Veckans update

What's new?

På inredningssidan var jag på planeringsmöte till Laattapiste häromkvällen. Det var dock mera ett briefingtillfälle, själva genomgången av deras förslag på kakel/klinker är först senare. Jag har visserligen varit till deras butik flera gånger och lusläst deras digra katalog, så jag har någorlunda koll på vad jag tycker själv jag skulle vilja ha därifrån. Men får se om planeraren hittar på nåt oväntat och intressant och vad prislappen riktigt blir i slutändan.


Vad gäller det mera konkreta på bygget, så har speciellt nu i slutet på veckan olika entreprenörer varit i farten.  VVS-gänget har installerat varmvattenberendaren (Jäspi solar tyckte jag att den hette), kopplat på vattnet och fixat till det sista rörgrejorna så allt är i skick tills timmermannen på måndag börjar sänka ner taken i tambur, kök och våtutrymmen. Idag var det sen elarbete på agendan och nu är elrören i väggarna ganska långt klara för att spacklas över.

Idag satte också Jämeräs underentreprenör igång med de sista träarbetena uppe på mellantaket. Det är ett arbetsmoment som nog tog lite väl länge att organisera ihop, meningen från början var ju att fixa det direkt efter att stommen blivit färdig. Så blev det nu sen inte, men som tur är, är det inget som har stört tidtabellerna för andra moment desto mera. I morgon borde det i alla fall klart och också blåsullen är beställd dit. Därmed börjar Jämeräs del vara avklarad.
På kvällarna har vi också själva varit ganska på gång på huset. Förutom det eviga städandet, kan jag kan stolt rapportera att undertecknad medelst stämjärn, metallspatel och tapetkniv nu gått igenom alla golvkanter i övervåningen och skurit/knackat bort kantband/bitumen och betongskrovligheter. Jag är 100 på att det finns smartare och effektivare sätt att göra det än mitt var, men gjort blev det nu i alla fall. :)

I helgen fortsätter vi för fullt med att spackla fast rörfårorna och snygga till väggarna. Fast på byggmässa borde man också hinna ett varv. Såg bl.a. kakelfirmor, dörrleverantörer och köksmaskinförsäljare på utställarlistan. Det är ju sånt vi har oskaffat ännu, så jag hoppas att de kanske kunde ha några bra mässerbjudanden.

22 oktober 2011

Kökskranen hittad!

Idag har vi jobbat på bygget i två skift. Make & svärfar städade upp på tomten (hög tid för det, minsann) och fixade på med fläkten till köksön. Själv fortsatte jag med att skrapa golvkanter och väggar. Det känns lite ändlöst...

Dagens höjdare var dock att jag hittade den perfekta kökskranen! Jag fick en Tapwell - katalog i handen i dag... och där fanns den!

Bild: http://www.tapwell.fi/

Hela Tapwell var nog lite en aha-upplevelse. Märket lät nog bekant från förr, men jag hade på nåt vis glömt bort det helt då jag sökt efter alternativ. De såg ut att ha också andra fina kranar, duscharna tror jag också kan bli därifrån, och kanske åtminstone den ena lavoarkranen.

Vad gäller duschen funderar jag dels på en regnduschmodell och dels en med ett riktigt smalt munstycke.
Bild: http://www.tapwell.fi/

Bild: http://www.tapwell.fi/
Jag skulle redan vara beredd att ta dom bara på basen av utseendet, men jag undrar hur de riktigt är i användning. Har aldrig testat nån sån där regndusch (tänker mest på simhallar med fasta takduschar och de är nog kanske inte riktigt samma sak :D) Är de där regnduscharna värt pengarna? Hinner inte vattnet svalna när det kommer så högt uppifrån? Och vad kommer det för stråle från den där smala, ska den faktiskt funka till annat än som handdusch? Nån som har erfarenheter av de här eller motsvarande?

21 oktober 2011

Höstlov i byggandets tecken

Tidigare under veckan hände det ganska så minimalt på bygget. Väntar lite på det ena och det andra...

Idag däremot, när vi var lediga från jobbet och hade både talkohjälp och barnvakt, tog vi itu med att förbereda väggarna inför spackel- och målningsentreprenaden. Det är faktiskt en hel del att göra... skrapa bort alla betong- och murbruksklimpar som strittat på väggarna, jämna till ojämnheter, skära bort kantband, fogmassor och  andra skrovligheter.

Vi började också på med att mura igen fårorna i väggarna på de ställen där elarbetet var färdigt. Det här lär vi hålla på med ännu ett tag framöver...


Blanda gips"gegga"...

...Kleta dit geggan...

...Släta till väggen.

I morgon fortsätter övningarna och då borde det också vara lite VVS på agendan.

Random facts

Jag ber att få tacka min ex-granne Kirsi för ett bloggerkännande hon gett mig! Kiitos! :) Kirsis familj är också i startgroparna med ett husbygge, det kan ni läsa mera om på bloggen Pienen perheen pieni koti.

 
Jag brukar lite fuska med att skicka de här utmaningara vidare (svara på frågorna i era bloggar om ni känner för det!), men här kommer mina svar, dvs. 8 slumpmässiga fakta om mig. Lite inredningsbetonade saker...

  1. Jag är storkonsument av inredningstidningar; har prenumererat på nån i princip i hela mitt vuxna liv... och läst mammas Avotakkor flitigt före det.
  2. Första möbeln jag och min sambo (numera man) köpte till eget hushåll var en Multiplan tv-hylla från Isku. Under studietiden brukade vi alltid sätta en del av sommarjobbsförtjänsten i nån ny möbel; den där tv-hyllan var den första. Trots att den hann bli ganska omodern, hade vi kvar den många år efter sitt estetiska bäst före - datum, eftersom den hade ett visst känslovärde som den första anskaffningen.
  3. Under mitt liv har jag flyttat in i splitternya lägenheter eller hus sex gånger. Snart sjunde gången gillt!
  4. För att vara en ganska pedant inredare (soffkuddarna eller sängöverkastet ska vara exakt si och så...) har vi ofta det överraskande stökigt och ostädat hemma. Men när det väl är städat, ska inga extra prylar ligga framme synligt. I princip minimalist, i praktiken ibland nog nåt helt annat.
  5. Jag älskar soliga balkonger och terasser. Sommartid dricker jag mitt kaffe ute i solen alltid när det är tillräckligt varmt.
  6. Jag "samlar" på Alessiprylar.
  7. Jag är dålig på gröna växter. Sommarblommor ute har jag börjat lära mig lite med de senaste åren, men inne har jag för tillfället bara några få, halvt vanskötta exemplar.
  8. På bordet här bredvid datorn har jag slarviga skisser på perspektivteckningar över hur inredningen i husets olika rum kunde se ut. Önskar att jag hade ett bra ritprogram i stället och kunskap att använda det. Eller talang, tid och tålamod att rita ordentligare för hand...

16 oktober 2011

Söndagskaffe

Idag var vi hela familjen till bygget och städade och fixade lite. Tog också dit våra gamla terassmöbler; bättre nytta gör de i huset som kaffepausmöblemang, än i förrådet som annars också är fullt. Att få sitta vid ett "riktigt" köksbord, i ett varmt kök en solig söndagseftermiddag, det var nästan värd lite extra godsaker till kaffet. :)




Badrumsplaner

Sen sist har det inte hänt så jättestora saker på bygget. Lite VVS, lite el, lite städning... Väntar på att golv och väggar ska torka, väntar på att timmermannen ska börja och väntar på att Jämeräs andel av arbetet ska bli slutfört. Det sistnämnda har legat stadigt på is i över en månad, men nu ser det faktiskt lite ljusare ut och jag har lite förhoppningar att det ska börja rulla på igen. Vi borde själva också snart försöka få tid att hacka det sista i väggarna och börja täppa igen fårorna inför spackelarbetet.

I veckan var dock Östmans till huset och mätte upp kök, hemvårdsrum och andra utrymmen dit de ska leverera skåp. Samtidigt finslipade vi planerna ännu.

I augustinumret (2011) av Glorian koti hittade jag en inspirationsbild som påminner det badrumsmöblemang som vi tänkt oss till övervåningen.


Vårt blir visserligen i helvitt, skivan i samma högglansiga laminat som vi också har i köket, men annars samma idé att rama in skåpet så att det blir lite mera likt en möbel. Högre spegel ska vi nog också ha, så att herr och fru i huset, som har ganska stor längdskillnad, ska båda kunna se sig i spegeln. ;)

Till spegelbelysning har jag beställt SLV's Arlina T5, som jag bongade på bostadsmässan i somras, från en tysk nätbutik. Får hålla tummarna att den nu sen kommer och är i skick.
Eventuellt blir det ännu nåt mindre väggskåp också. Började lite fundera på idén att sätta ett litet skåp på den lilla vägg som är mot duschen och ha spegel på insidan av den skåpdörren. Eftersom det blir snett mittemot den stora spegeln, kunde det funka som en bakspegel, så att man också ser att fixa frisyren bakifrån. För detta är ju ett viktigt dilemma... spegelskåp är ju grymt praktiska att spegla sig med, men inte alltid speciellt snygga. Släta speglar är passligt minimalistiska, men det är smått krångligt om man ska stå och göra sig i ordning och försöka hålla i både handspegel, borste och hårfön i händerna samtidigt..

I nedre våningens wc har jag hittills tänkt att det skulle bli den här tvättfatsmöbeln, som kommer från Ikea.
Stor spegel, nån ganska minimalistisk vägglampa, enkelt hyllplan... så ungefär ser planen ut just nu.

9 oktober 2011

Inredningsmaterial

På Hartmans byggkväll blev det inga större aha-upplevelser denna gång. Några kakelmodeller la jag på minnet och en tapet likaså.

Men golvet. Det är nog 99% bestämt att det blir den Pergo-laminat (original excellence valkoinen saarni) som jag skivit om tidigare. Idag hade jag med en mallbit till huset och kollade hur den såg ut i sin riktiga miljö. Samtidigt testade jag också lite väggfärgsprover från Tikkurila.





Nyansen på golvet ser väldigt olika ut i olika utrymmen och ljus, från ljust och lite silverskimrande till mera sandfärgat och till och med rödaktigt... Men den blir nog bra. :)

Väggfärgerna vet jag inte riktigt med ännu. Det mesta får vara vitt, men t.ex. en liten väggbit i köket kunde kanske målas svart ("takorauta" hette en ganska passlig nyans). Eventuellt kunde nån fondvägg vara grå, om man nu inte kör med tapet hellre, vilket jag nog nästan tror mera på. Men vi får se med det...

4 oktober 2011

The heat is on!

Japp, nu har vi igång värmen i huset! Torka, torka nu bara, så att vi kommer igång med väggarna sen.

I dag blev det också "nyckelfärdigt", dvs.vi fick låsen på plats och de nya hemnycklarna i handen. Det känns nog symboliskt ganska häftigt, trots att man ju inte öppnar dörren till nåt färdigt hem med dem ännu på ett bra tag.

Timmermannen, som ska jobba med träkonstruktionerna och annat smått och gott, meddelade att han börjar om två veckor. VVS-monterandet är mer eller mindre klart för stunden; elpannan och ventilationsapparaten är på plats. Det som nu händer närmast framöver är mest elarbete och säkerligen lite eget fixande; de fåror vi hackat ur åt alla rör ska spacklas igen och liknande.

Köksleveransens tidpunkt har vi också lite funderat på. Tror det kan bli aktuellt strax i början på januari? Jag blev riktigt tvungen att ta fram kalendern och samtidigt spekulera i när man skulle våga säga upp temporärlägenheten. Den är ju en bostadsrätt, så det ska vara 3 månader på förhand... så hoppas att det inte händer nåt riktigt överraskande på slutet!

Trappan kommer också att levereras nu om ca en månad, eller delvis i alla fall. Själva metallstommen kan ju vara lite lämpligare att gå upp- och nedför mot en ynklig trästege redan nu under byggtiden, men glasräckena och andra känsligare delar monteras först sen mot slutet.

På inredningsfronten intet nytt, ännu i alla fall. I morgon passar jag dock på och far på inredningskväll till Hartman. Jag är ännu ett enda stort frågetecken då det gäller kakelval, så jag ser fram emot att bl.a. få höra om Pukkilas nyheter.

3 oktober 2011

Tekniska utrymmet

Rörgänget har varit i farten på bygget idag och det tekniska utrymmet börjar vara allt mer fyllt med teknik. Elektrikern är också "on duty" igen från och med i morgon och då hoppas vi faktiskt få på golvvärmen!

Idag var också vår tilltänkta timmerman och bekantade sig med huset. En del sånt jobb finns ju också att göras... att fixa nedsänkta tak och liknande.

Jämerä har ännu sitt att komplettera uppe på taket. Den frågan ser däremot inte riktigt ut att avancera just nu.

Dörrar och beslag har det också donats på med. Nu har vi också en temporär ytterdörr på plats (just det... den riktiga är ju inte beställd ännu, borde kanske börja välja en redan...) och handtag skaffade till förrådsdörrarna. Det blev ett snabbt val ur hyllan hos låsfirman. Lite olikt mig att göra beslut så där på höft, men modellen jag hittade såg helt bra ut. Satinkromat blir det. Handtagen till terass- och balkongdörrarna, som var med fönsterleveransen, var nämligen också det, så vi får köra på den linjen.