29 november 2011

Phuh igen. Idag har vi städat ur skräp  (och damm...) ur huset och släpat ut en massa material till förrådet så att spacklarna ska bättre rymmas att jobba på med väggarna. Kan konstatera att det är en hel del spackelsäckar och utrustning som fyllt huset de senaste dagarna. Idag var fönsteröppningarna tillsnyggade och i morgon kör de igång med väggarna. Spännande!

Ansvariga mästaren var och kollade fukten i väggar och golv och konstaterade att golvet nog ännu inte är torrt. Vår tilltänkta kakelläggare är i och för sig ännu upptagen ett tag till, så på det sättet är det ingen större fara... ännu i alla fall.

Kaklet, ja. Det har blivit bestämt det också. Alla golvklinkers blir av den här modellen (Laattapistes Il Blown), olika stora plattor i olika utrymmen, men samma gråa färg.


Till nedervåningens lilla badrum blir det just den där färgkombinationen som här ovan, bara att både det vita väggkaklet och den gråa fondväggen blir i 20x40 stora plattor.

Till övervåningen blir det dels vita plattor, dels några väggar med en vit stavmosaik eller vad man nu skulle kalla det. Manhattan blanco heter det kaklet och ser på större yta ut så här:



Tänänkin on huhkittu raksalla, tällä kertaa enempi siivouksen ja tavaroiden poisroudauksen merkeissä; tarvii tehdä tilaa tasoiteporukalle ja heidän materiaaleilleen ja vempaimilleen. Tänään oli jo fiksailtu ikkunasmyygit, huomenna alkaa sitten itse seinien tasoitus.

Vastaava mestari kävi tänään talolla kosteusmittarin kanssa. Lattiat ei vielä ole kuivat, mutta ei meillä tosin vielä ole laatoittajaakaan, eli nou hätä, ainakaan ihan vielä.

Laatat on kumminkin jo valittu. Tuli sitten semmoinen neutraalimpi setti. Kaikki lattiat harmaata Il Blown- laattaa (eri kokoisina eri tiloihin). Alakerran kylppäriin samasta laatasta (mutta 20x40) tehosteseinä. Yläkertaan taas tulee valkoisen laatan kaveriksi tuota viimeisen kuvan valkoista laattaa jossa on ihan kapeita suorakaiteita

28 november 2011

Plastat och klart

Phuh, vilken arbetssöndag! Tejpandet och plastandet fortsatte i helgen och jag kan stolt konstatera att undertecknad fixade alla fönstren i hela huset alldeles ensam! Har nog mer eller mindre övervunnit min höjdskräck också här, som man hamnat att klättra i byggställningarna för att komma åt alla de högsta ställena.


nu är alla fönster (och lite andra grejor också) skyddade med plast, extra fogmassor bortskurna och de sista elledningsfårorna urgröpta och arbetet med väggarna kan mer eller mindre börja.

Fast i själva verket hade Renisalo & co redan varit och börjat på med fönsternischerna redan! Just nu känns det för omväxlings skull att det rullar på riktigt effektivt!


Raksatyöntäyteinen sunnuntai takana, mutta nyt saa tämä tyttö ylpeillä sillä että on muovittanut koko talon kaikki ikkunat ihan itse! Korkeanpainankammokin on saanut kyytiä kun noilla telineillä on kieppunut korkeita ikkunoita laittamassa.

Nyt on siis ikkunat muoveilla suojattu ja muutoinkin valmistelut enemmän tai vähemmän pulkassa jotta tasoitetyö voi alkaa. Tai itse asiassa ne hommat olikin jo käynnistyneet tällä viikolla ikkunasmyygien laitolla. Hommat rullaa eteenpäin nyt yllättävänkin tehokkaasti!

22 november 2011

En födelsedagspresent

Fyller man jämnt så är det ett bra läge att önska sig nånting fint till huset. ;) Som den här lampan från BoConcept. Can't wait att få hem den! <3


Merkkipäivän kynnyksellä oli hyvä sauma toivoa lahjaksi jotain ihanaa sistustusjuttua. Tuon BoConceptin valaisimen kotiutumista odottelen tässä nyt onnellisena. <3

21 november 2011

Orange tape night

I kväll har denna dam gjort två arbetspass (med avbrott för kaffefrämmande hemma) på huset med att maskera och tejpa fast plast som skydd för fönstren inför spackel- och målararbetet. Så nu har vi "intressant" orangea fönsterkarmar i hela nedervåningen och några fönster redan överplastade.



Den orangea tejpen var förresten överraskande bra att jobba med och dessutom råkade jag hitta ett erbjudande på dem, där själva skyddsplasten också fanns med. Plasten var jättesmidig att använda, men ganska tunn, så jag hoppas nu bara att den duger...


Tämä ilta vierähti kahdessa työvuorossa (välillä piti käydä kotona kahvivieraita kestittämässä) ikkunoita teipatessa ja muovittaessa tasoitushommien suojaksi. "Kivan" oranssit on nyt karmit koko alakerrassa ja muoviakin on päällä osassa ikkunoista.

Oranssi teippi oli yllättän kätevää ja pakkauksen mukana tullut muovi niinikään. Oli vain sen verran ohutta että mietin mahtaako se varmasti kelvata...

17 november 2011

Takisolering och mera kakelfunderingar

I veckan var Parocs gubbar till huset och blåste blåsullen på plats i taket. Däremot när de skulle göra samma sak i uteförrådet, fick de märka att det inte fanns nåt mellantak att blåsa det på... vi hade helt enkelt glömt att isolering ska dit också och därför inte haft nån att spika dit takbrädorna!! "Lysande" projektledarskap av undertecknad, vad annat kan man säga...

Nå, vår timmerman fixar taket nu snart och Paroc får komma ett varv till när de han ärende i närheten nästa gång. Så ingen större skada skedd, men harmligt är det ju. I alla fall är nu isoleringen i själva huset klar, och det är väl allra viktigast just nu.

Vad annat.... Timmermannen blev klar med taksänkningarna och vi har själv i sakta mak (man hinner irriterande lite på vardagskvällarna!) hållit på med väggarna ännu. Målaren i sin tur är standby tills fönserkarmarna blir tillfixade.

Nå men.... till inredningssidan då igen! Kakelfunderingarna bara fortsätter. Golvet är ganska så bestämt nu, det blir säkert den där Il blown på bilden i förra inlägget. Den verkar passligt räfflad till strukturen och randig i färgen, så att mista lilla smutsfläck och sandkorn inte skriker "titta på mig" på dess yta, hoppas jag. Färgen borde också vara ganska allround och neutral. Nyansen skiftar ganska mycket beroende på belysning, från helt ljusgrått till mörkt grafitgrått.

Väggarna i våtutrymmena blir ju mest i vitt  kakel, men en fondvägg i vardera badrum. Till nedre våningen började jag nu senast spekulera om man skulle fortsätta med samma platta som på golvet, i annan storlek bara. Det skulle kunna vara ganska enhetligt minimalistiskt, men ändå med en viss effekt. Själv associerar jag den där gråa ytan lite till grånat virke... eller kanske kostymbyxor av ylletyg. :D Med den där färgbasen borde man kunna variera stilen ganska mycket; silver, träfärgat, ljusa pasteller eller klarare färger i detaljerna och textilerna, allt borde kunna funka. Eller förstås vitt... det är nog det mest sannolika.


Samtidigt som jag skulle vilja hålla mig till det enkla och strama, har jag också en svaghet för alla möjliga härliga kakel av det mera glittriga och glammiga slaget. Kanske en liten klick bling-bling i badrummet skulle ge morgonrutinerna ett lyft?

Här är de fondväggskakel som har kommit med på slutrakan (?) i spekulationerna. Dom är alla från Laattapiste.


Any comments?

9 november 2011

En mjukglassvägg, kanske?

Inget större nytt under solen på bygget, innertaksarbetet har fortsatt i sakta mak (måste avvakta lite med att skiva fast taket eftersom det kanske ska vara en ventilationsgranskning också ännu medan rören är synliga...), men inget desto mer annat nytt att rapportera.

Så till lite inredningsfunderingar i stället. Jag var till Laattapiste igen i kväll för att gå igenom de planer de skissat på till våra "kakelutrymmen". Och nog finns det ju många fina alternativ och kombinationer, så nåt lätt val kommer det nog inte att bli. Men jag märker att jag allt mer börjar fastna för de här:





Det där vågiga "pehmiskaklet" var en av de modeller jag föll för direkt första gången jag var inne på Laattapiste och trots att det är i dyrare laget har jag lite svårt att släppa det. Först tänkte jag det till övre badrummets fondvägg, men egentligen tror jag att det kan funka bättre i nedre våningens wc, för där skulle det komma på en helt slät vägg som inte har ens strömbrytare, handdukskrokar eller nåt annat extra, så strukturen skulle nog komma bättre till sin rätt där.... Plus att väggens bredd passar bättre ihop med kakelstorleken, mindre svinn, det vill säga.  

Golvkaklet på bilden finns i flera färger och storlekar. En natur-/gräddvit variant av den skulle faktiskt matcha vårt golvlaminat ganska perfekt, så det är ett alternativ till tamburen, men samtidigt tror jag att en kontrast kunde också funka bra där för att markera "funktionsgränsen" mellan entrén och hallen/korridoren som leder vidare mot vardagsrummet. Så just den där gråa färgen som är på bilden kunde nog funka där, fast i större format (40x40).

Till övervåningens våtutrymmen skulle det där golvet också passa. Vita väggar där också för det mesta och en fondvägg av nåt slag mittemot duscharna. Gärna nånting simpelt men ändå lite effektfullt... vad det nu sen kan vara. Nån typ av minimosaik, möjligen?



6 november 2011

Vi gå under nedsänkta tak, fallera!

Under veckan har timmermannen skålat ner taken och elektrikern dragit det som ska gå i nedsänkingarna. I morgon ska skivorna börja spikas fast.


För egen del har det inneburit att vi förutom det klassiska betongdammssopandet nu också haft sågspån och träklossar att städa bort. :D Restbitarna från trämaterialet har förresten fungerat rätt så bra som byggklossar för att underhålla Junior på bygget.

Helgen har varit var ganska effektiv byggtid för oss själva denna gång, till skillnad från förra veckoslutet. Det mesta av väggfårorna är nu igenmurade och också några andra ställen är lite uppfixade, bl.a. de ojämnheter i golvet, som blev till då nedre våningen gjöts och en hård åskskur smattrade på och skrovlade till betongen. Också kuraduschen fick idag ett bättre utförande, tack vare svärfars insats.

Idag var också Reinisalo, vars firma kommer att sköta om att spackla och måla väggarna, och "inspekterade" huset inför deras entreprenad. Runt fönstren lär det ännu behövas lite fixande innan de sätter igång; det är lite väl brett med fogmassa mellan fönstret och väggen, och det behöver tätas till med mera siporex. I väntan på det "får" vi själva ännu göra egna förberedelser bl.a. i form av att täcka alla fönsterglas med plast. Oh yeah, pikkujuttu.

Mera på inredningssidan igen så skickade Östmans lite nya bilder i veckan på bl.a. garderoberna i sovrummen. Jag började direkt planera vem som skulle få vilka hyllor och vad som skulle förvaras var, men också på utsidan kvarstår lite beslut. Ska skjutdörrarna i sovrummet vara likadana (vitt glas) som de i tamburen, eller i nåt annat material? Och ska de vara släta och "i ett stycke" eller ha aluminiumlister som "rutar in" dem? Samma fråga gäller förresten dörrarna i nedervåningen också.

På tal om dörrar, så jag har frågat lite offerter nu på innerdörrarna och den egentliga ytterdörren. Till mellandörrar lutar det åt vanliga släta (kanske med lite extra fina handtag?); pardörren mellan vardagsrum och arbetsrum kunde vara den här från JeldWen, som vi också hade i förra lägenheten.

Bild: JeldWen

Ytterdörren är sen en svårare fråga. Nåt i den här stilen kanske nog...
Bild: Pihla