11 februari 2011

Fem före bygglov

Den första byggovsansökan krävde några små kompletteringar i ritningarna; sagt och gjort och en ny bunt papper inlämnade till byggnadstillsynen. Beskedet därefter var att allt annat var i skick, men servitutavtalen (rasitesopimus, suomeksi) behövde också vara med, vilket vi inte hade fattat. Vårt hus ligger ju med ena sidan fast i tomtgränsen (så måste huset ligga enligt detaljplanen), så vi behöver ha ett avtal med grannen att vårt hus (t.ex. grundisoleringen) i praktiken sticker ut lite på deras tomt och för att sköta underhållet av huset behöver vi kunna använda deras tomt för att komma åt den sidan av vårt hus. Krångligt, ja... men så blir det väl med små tomter som man försöker planera så att man maximerar storleken på sin gårdsplätt.

Nå... ett smärre varv runt stan med att skaffa underskrifter och godkännanden hit och dit, och NU borde vi ha papprena i sånt skick att lovet kan klubbas igenom nästa vecka. (peppar peppar).

Fast jag helst bara skulle vilja spåna kring köksplanering, materialval och annan inredning, måste vi nog börja prioritera lite mera byggtekniska beslut som nästa steg. Konstruktionsplaneringen borde sättas igång, elplanering småningom likaså och framför allt borde vi få det spikat (eller gjutet, kanske skulle passa bättre att säga, heh) vem som gör grunden till huset.

Vi fick också en offert på väggslipning, målning och rappning av ett företag som verkar ha helt goda referenser. Det verkar bra, men behöver nog sättas i relation till något annat för att se om priset också ligger rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar