1 november 2010

Planritningarna

Välkommen på en liten tour...



Från huvudentrén öppnar sig en vy genom hallen, mot vardagsrummet och vidare ut mot gården. Till väster om ingången finns "hundduschen" och en del förvaringsutrymme gömmer sig bakom skjutdörrarna.

Kök, matplats och vardagsrum sitter på rad längs husets södersida och utrymmet fortsätter vidare genom dubbeldörrarna in i arbetsrummet. På vardagsrumssidan är taket öppet upp till andra våningen och fönsterytorna stora.

Med tanke på att arbetsrummet kanske ibland används som gästrum, eventuellt också i nåt livsskede som egentligt sovrum, utrustades wc:n med dusch.



I övervåningen anländer man först till en aula, eller allrum som det brukar heta i rikssvenska sammanhang. Där kan man kanske placera en läsplats eller tv-hörna. Kanske blir det ett semi-privat revir för sonen, ett ställe där där han leker och pysslar lite mera under uppsikt än inne på sitt eget rum? Hans rum blir det sovrum som vetter norrut mot framgården.

Från vårt master bedroom får vi däremot blicka ut mot gården och skogen och trippa ut på balkongen och njuta av sol och frisk luft.

Klädvårdsrummet fick sin praktiska placering vid rutten mellan sovrum och dusch, men ändå med en dörr att dra för om man inte vill att bykkaoset (aj vilket då? ;) ) skall störa ens sinnesro.

Att ha bastuavdelningen i övervåningen är kanske inte nån riktigt vanlig lösning, men från mitt barndomshem har jag goda erfarenheter av att ha dusch/bastu nära sovrummen. Balkongen torde också fungera bra om man vill ut och svalka sig efter bastun...

4 kommentarer:

  1. Det här blir spännande att få följa med, lycka till med ert bygge.Kram Maria

    SvaraRadera
  2. Jepp, blir kul att följa med! Gillar att ni bygger så "kompakt" med få m2, de flesta människor bygger alldeles FÖR stora hus i mitt tycke... Men behövs två duschar (om jag nu tolkade ritningarna rätt) på övervåningen? Jag skulle skippa den ena och få lite mer förvaring i badrummet istället! Men fin helhet!!!

    Kalle Granberg

    SvaraRadera
  3. Kul att du följer med Kalle! :)
    Kompakt är bra... ekonomiskt och ekologiskt!
    Ang badrummet så tänkte vi från början att ha både dusch och badkar där, men förenklade det sen till "bara" två duschar. Nu under småbarnsåren behövs det kanske lite extra svängrum där (att rymmas att plaska i badbunke osv), men i ett senare skede kanske man vill prioritera om. Förvaringsutrymme är ju nog inte direkt fel det nånsin heller...

    SvaraRadera