18 februari 2012

Trappa- check! Ytterdörr - check!

I går var en livlig dag på huset. Plattläggarna fortsatte med sitt, målaren snyggade till fönsterkarmarna, svärfar spände upp en byggställning (oh yeah, vilken "favorit" i repris...), så man ännu kommer åt att fixa (=måla karm, fixa silikon/lister runt, tvätta) de höga fönstrena och en reparatör var och justerade balkongdörren. De mest synliga sakerna kommer dock här... underbart att få den egentliga dörren på plats och trappan i sin helhet!





På sista bilden syns förresten det vi varit och handlat till huset idag: golv- och täcklister! Känns nog att man är ganska på slutrakan då det börjar handla om såna saker.

Förutom att vi haft helt bra flyt på sistone, så hände en miss häromdan också; ett missförstånd kring vilka golvklinker som skulle vart, och vips så var det fel platta på fel ställe. Jag hade ju resonerat som så att jag helst ville ha så stora plattor som möjligt i våtutrymmena, men "tvingades" välja 10x10 små till de utrymmen där golvlutningen var som störst, dvs. bastu, duschrum och hemvårdsrum. En kväll såg jag dock att hemvårdsrummet såg ut såhär:


Plattläggaren hade alltså med hjälp av såna där diagonalskärningar i plattorna runt golvbrunnen lyckats med att använda den större plattan. Inte som avsikten var, men definitivt snyggare, som tur var!

Eftersom de stora plattorna gått åt till detta rum, var vi ju utan plattor till badrummet (de små vill jag ju inte ha dit), så det blev ett litet stopp i arbetet och en snabb tilläggsbeställning. På måndag borde vi dock vara back in business med plattläggningen. Och som sagt, fast det blev fel, så är jag otroligt nöjd att det blev den här vägen i alla fall och jag fick mina stora plattor! :)

Summa summarum... Vill man ha större plattstorlek fast det är fall i golvet, så är alltså unidrain-typens golvbrunn inte nödvändigtvis det ända sättet att lösa det, utan budgetvarianten är alltså att skära kaklen sådär i stället! Hos oss kommer de där extra fogarna knappt ens att synas, i och med att det blir skåp där längs väggen. Slutet gott, allting gott!


Eilinen oli mukavan vilkas päivä talolla. Oli laatoittajaa, maalaria, timpuria, parvekkeenovensäätäjää ja rappustenasentajaa. Näkyvimmät uutuudet siis portaiden viimeistely ja lopullinen ulko-ovi. Ihanaa!

Laatoituspuolella sen sijaan sattui moka, joka kuitenkin osoittautui ihan onnenpotkuksi. Väärinkäsityksen takia kodinhoitohuoneen ja kylppärin laatat oli menneet sekaisin ja kodarissa olikin sitten yllättäen ihanan isot laatat lattiassa kun tässä toissa iltana tilannetta kävin katsastamassa... sellaiset joita en uskonut sinne voitavan laittaa kohtalaisen lattiakallistuksen takia. Mutta tuollaisella diagonaalileikkauksella onnistuu näköjään isommankin laatan laitto kaltevaan lattiaan, tämä näin  säästövinkkinä jos ajattelee että ainut tapa on unidrain-tyyppisen lattiakaivon käyttö. Meillä nuo ylimääräiset leikkaukset/saumat kaiken lisäksi vielä jäänee kaapiston alle aika hyvin piiloon.

Kun isoa laattaa olikin laitettu kodinhoitohuoneeseen, oli kylppärin ei-suihkupuolelle jäljellä enää  kymppikokoa, jota en siis sinne halunnut. Nopeasti vaan sitten lisätilausta menemään ja toivon mukaan maanantaina laatoitus taas jatkuu. Loppu hyvin, kaikki hyvin!

4 kommentarer:

  1. Kerrassaan upeat rappuset! Samantyylisiä olen miettinyt jo jonkinaikaa meillekin. Sinulle on muuten blogissani haaste. :)

    SvaraRadera
  2. Kiitos haasteesta! :) Palaan asiaan!

    SvaraRadera
  3. Wow! Dörren passar verkligen bra i er hall. Vi har nu sist och slutligen bestämt oss för samma dörr vi också, men i mörkgrått. Så nu hoppas vi att RR23 faktiskt är samma som RAL7024, som alla "lovar". Dörren kommer nämligen mellan två "levike-fönster" som vi beställt från Alavus Ikkunat - Alavus använder RAL-koderna medan Tiivi har RR, och det skulle harma så otroligt om man skulle se ens en liten nyansskillnad sedan då allt är monterat.

    SvaraRadera
  4. Tack! Nog tycker man ju att de ska matcha, hope so!

    SvaraRadera