22 mars 2011

Elplanering

Idag träffade vi vår elplanerare Joakim Berg från BJ-Tec och gick igenom utkastet till elritningarna. På det stora hela är planen klar; det vi ännu lite tvekar med är placeringen av vissa uttag i barnrum, arbetsrum och övervåningens aula. Det gäller att fundera klart hur vi ska möblera, var skrivbord och tv-bänkar skall vara för att få uttagen på rätt ställe.

Vi funderade också lite hur man kunde skapa indirekt allmänbelysning i nedre våningen. Troligen kör vi med lysrör ovanför överskåpen i köket. Också i kanten av det öppna innertaket i vardagsrummet kunde det passa att ha belysning som är "inkapslad" och riktar ljuset uppåt och neråt.

Några illustrationsbilder av Adlux från tidigare bostadsmässobjekt


Ett bekymmer är ju hur en sån där "låda" ser ut när man står vid räcket i övervåningen och tittar ner... rakt ner på lysröret. Men att ha ovansidan av listen/lådan i opalglas eller liknande, skulle kanske hjälpa upp det problemet.

Hur vi skulle belysa bastun och duschutrymmet hade vi faktiskt inte funderat så mycket på hittills, men i bastun kunde det vara snyggt att ha små ledlampor bakom ryggstödet och kanske en vanlig bastulampa nånstans mera som städbelysning.

Bild Sunsauna

Vår bastu blir ju ganska simpel till formatet, det är en rak lave längs bakväggen. I alla budgeteringsverktyg som vi bollat med är dessutom bastun den punkt där vi tänkt satsa minst, eftersom vi inte är några superflitiga bastubadare. Nån ganska basic bastukamin räcker bra och lavarna får också vara ganska enkla i modellen och materialet. Det som man kanske kan trixa till det lite med är förstås färgen. Svart, eventuellt i kombination med ljust trä, kanske...

Plus att det kunde vara fint att ha en del av väggen mot duschutrymmet i glas. Lite såhär, fast kanske kaklat lite högre upp.

Bild Netrauta

I elplaneringen har vi inte ännu desto mera tagit ställning till hurudana själva armaturerna skall vara, utan det är främst lampornas placering vi funderar över nu.

Vår Jämerä-försäljare var också i kontakt med oss idag och vi fick nu namnet på firman som kommer och monterar huspaketet. Inledande möte är nu inprickat med dem, likaså ett möte med staden, huvudplaneraren och ansvariga arbetsledaren. Det hela börjar kännas mer och mer konkret...

2 kommentarer:

  1. Så roligt att läsa dina inlägg. Vi har så mycket lika funderingar, tex. i detta inlägg gällande glasväggen i bastun: Lite såhär, fast kanske kaklat lite högre upp.

    SvaraRadera
  2. Ja, just det! :) Ljusinsläpp, men ändå lite mera "intimitesskydd" än som på bilden där.

    SvaraRadera