13 mars 2011

VVS-planer

Det har varit lite mindre aktivitet på husfronten på sistone, trots att tiden tickar på och husleveransdatumet närmar sig. De sista veckorna har varit flunssiga och annars stressiga och all extra inredningsenergi har gått åt få det tillfälliga hemmet i någorlunda skick. Sakerna börjar nog vara på plats, men en massa är ännu bara undanstoppade "nånstans"... de kommer säkert fram typ vid nästa flytt. Annars börjar lägenheten kännas ok, men sovrummets väggar är nog såna att vi kanske nog tar och tapetserar om dem nån vacker dag. Nu i helgen fick vi äntligen en diskmaskin skaffad och installerad, så nu känns hemmet genast mer funktionsdugligt.

I slutet på veckan blev i alla fall VVS-planen till huset klar. Vi kommer att köra med vattenburen golvvärme från Roth. 600 meter med slingor, det är en hel del att dra, det (speciellt i och med att vi lär ska få lov att vara med och hjälpa till själva, för det är svärfar som är entreprenören). Uppvärminingssättet är lagrande elvärme, men som vi kompletterar med en ackumulerande spis och, som vi nu i helgen kom på, troligen solpaneler. Lite bekymrar det mitt estetiska sinne hur det kommer att se ut med paneler på taket, men det ekonomiska och ekologiska väger ju nog också en hel del. Värmeåtervinningsapparaten var nu utbytt till en effektivare modell, dvs. Enervent Pingvin, så där rasslar det in lite mera "ekopoäng" också.

Men apropå spisen ja... Vi var nyligen till Uunisepät för att göra klar beställningen, men försäljaren hade flera kunder före oss. När vi stod och väntade, började vi tveka i valet av kakelfärg (igen...) och när inte kön avancerade och vi blev allt mer ovissa i beslutet, for vi i stället hem igen för att ännu tänka över saken. :D Så det beslutet/den anskaffningen är fortfarande på "to do" listan.

Uunisepät hade förresten kommit ut med en ny katalog för 2011, där den kakelklädda modellen Lokki nu fanns presenterad som sådan (inte bara med kakel som tillval). Höjden på ugnen hade också sjunkit från 190 till 180 men det skadar inte alls egentligen; jag föredrar en mindre storlek faktiskt, speciellt så länge uppvärmningseffekten är densamma.

Här var den ännu på bild. Men svart, vit eller svagt tvärrandigt vit? Det är frågan

2 kommentarer:

  1. Oj, vad ert uppvärmningssystem låter genomtänkt. Hur fungerar lagrande elvärme?

    Jag röstar på vit spis, de tycker jag är fina :)

    SvaraRadera
  2. Förresten, ackumulerande kanske det heter på korrekt svenska och inte lagrande... Men som jag fattat att det fungerar, är att man har en varmvattenberedare som lagrar vatten (för den vattenburna golvvärmen och själva vattenförbrukningen, antar jag) och då kan man utnyttja billigare natt-el för uppvärmningen, till skillnad från direkt el där man betalar för vartefter man konsumerar, dvs. mest dagtid då elpriset är högre.

    En praktisk skillnad är att man behöver utrymme för den där varmvattenberedaren, som ska rymma typ en 300 liter. Den vi har i lägenheten nu ser ungefär ut som ett torkskåp (för kläder). :)

    SvaraRadera