9 juni 2011

Hos köksfirman, del 2

Det var ännu full vinter när vi var ut till snickeriet i Maxmo för första gången att planera vårt kök. Nu när sommaren har kommit och våra (läs: mannens) tidtabeller är lite mer flexibla, hade vi äntligen passligt läge att fara dit igen och precisera och jobba vidare med planerna. Smakpreferenserna har ju också ändrat, eller mognat kanske man hellre ska säga, här under de gångna månadena, så det blev faktiskt lite ändringar i ytmaterialen också mot hur vi tänkte först.


Köket blir nog i stort sett som vi tänkte från början. Vitt, högglansigt högtryckslaminat, som ser lite ut som glas eftersom det är så kantigt skuret i hörnen. Överskåpen blir helt utan handtag (man vippar upp dem genom en springa mellan skåpbottnen och luckan), nederskåpen får små metallplattor i övre kanten av dörren. Kylskåpet och frysen kommer att vara integrerade, så samma fundering gäller också de dörrarna. Men i stället för de små plattorna tänkte vi att kylvarorna nog kanske behöver rejälare handtag och efter en del testande fastnade vi för en enkel och kantig modell med lite mera längd. Samma handtag tänkte vi förresten också använda på annat håll också, fast i kortare varianter.

Vad gäller kökets färgsättning kör vi nu på den linje som jag lite spekulerade i efter planeringen av första versionen, dvs. att använda olika färg på arbetsbänken i köksön och längs den egentliga köksväggen. Såhär redigerade jag den första köksplanens färger (från helvitt till en sån där svart "vrå"):


I och med att jag (äntligen!) bestämt mig för att spisen i vardagsrummet ska vara vit och inte svart, behöver man ju inte "med våld" ha sådär becksvarta inslag i köket. Det som det nu i stället ser ut att bli, är en mörkgrå laminat och samma material kommer också att fortsätta upp på väggen mellan skåpen. (Vad sjutton kallar man välitila på svenska?)

 I och med det annars blir så mycket högglansigt i köket, tänkte jag att det kunde vara bra att nånting skulle få vara lite mera matt. Det blev nu sen bänkskivan och "mellanutrymmet". (... om jag nu inte hinner ändra mig ännu ;) ).

En delorsak till att välja mörkgrå skiva var att då smälter den här diskhon in perfekt!

Visst skulle vit bänk med likadan men vit ho varit jättesnyggt, men jag undrar hur fräscht det skulle ha sett ut i vårt dagliga bruk. En mörkare, mattare och lite ojämnare yta kanske inte är riktigt lika skoningslös...

Vad gäller hemvårdsrummet kortade vi av skåpraden lite så att vi i kortändan av rummet får fritt utrymme för en torkställning eller liknande. Och skåpluckona ändrade vi också från att allt var vitt mdf till att nederskåpen (de blir bara 3 till antalet) blir de där antracitfärgade lite "räfflade" som är på bilden med den gråa arbetsbänken. Samma gråa bänkyta blir det också till hemvårdsrummet. Överskåpen och de höga skrubbarna förblir vita.

Samma material bollar vi också med till övre våningens badrum. Dit kommer ett 140-150 cm långt lådsystem (2 x 2 lådor) med troligen ett ovanpåmonterat tvättfat. Lådfronterna blir antingen matta eller glansiga vita, eller just det där antracitfärgade. Beror lite på väggfärgen vilken väg kontrasten skall vara, mörk möbel mot vit vägg, eller tvärtom.

Till hallen funderade vi också på lite skrubbar och skjutdörrar. Genast mitt emot huvudingången har vi ju en lite längre skjutdörrsrad, så det känns som ett ställe vars utseende är ganska viktigt, eftersom det är det första man möter när man stiger in i huset. Där tänkte vi nu satsa på skjutdörrar i vitt glas med aluminiumprofil. Och uttryckligen ett glas som är vitt och inte skiftar i grönt.

Som avslutning för dagens inlägg kan jag ännu konstatera att på själva bygget har de nu äntligen fått en kran, så murandet har kunnat fortsätta. Men at work:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar