14 juni 2011

Tak över huvudet!

Vid kvällens byggplatsinspektion syntes huset knappt vid första anblicken bakom alla lastpallar med stenblock som levererats dit idag. Utåt såg det inte speciellt annorlunda ut heller, men när man kom närmare kunde man konstatera att bingo... vi börjar ju ha tak över huvudet! Eller över första våningen i alla fall.

Arbetsrummet saknade ännu tak, men i övrigt var onteloplattorna (heh, passligt finlandssvensk term ;) )  på plats. Och invändigt fick man genast en helt annan känsla för rymd och dimensioner. Man börjar fatta att detta faktiskt är på god väg att bli ett hus!

Från köket mot vardagsum, arbetsrum och trappa. Arbetsrummet saknar ännu tak.

Från vardagsrummet mot köket


Från hallen mot trappan... undrar förresten vilken färg pelarna ska målas sen?
k
Och här går trappan upp. Intressant också att konstatera hurudan
utsikten är från köksfönstret. Det blir ju rena rama skogspörtet! ;)



3 kommentarer:

  1. Sidu vilka framsteg. Vårt går nog så trögt just nu. Pelarna har vi planerat måla vita, eftersom våra väggar blir vita, men nog sku ju någon grå nyans passa oss också... man hinner ju ändra sig ännu.
    Måste riktigt fråga gällande jämeräs harkkor, sätts det in några järnstänger också? Vi har ju en massa järn inne i våra harkkor som sätts dit innan det gjuts. I era harkkor ser jag inga "hål", så kanske ni inte behöver sådana?? Kanske det är orsaken att ert projekt framskrider så fint??
    Synd att vi inte bor så nära varandra, skulle vara skoj att träffas och prata bygge :) Roligt att följa via bloggen i varje fall!

    SvaraRadera
  2. Hej Jessica!
    Siporex-harkkona funkar nog lite på ett annat sätt; man murar ihop dem, som med tegel ungefär, så det är inget gjutande.

    De stödjärn (heter säkert inte så på riktigt) som dock används sätts liggandes i fåror på ovansidan av blocken; i den här bloggen finns det en bild där det syns bra:
    http://westerhagen.blogspot.com/2011/05/valipohja-asennettu-2-kerroksen-runko.html

    Ang. färgen på pelarna så blir det säkerligen att sätta samma som på trappans metalldelar och där är jag i valet och kvalet mellan vitt och nån slags grå eller lite "metallic" variant. Beror också på vad ytterdörren blir för färg. Lite jobbigt med många rörliga delar... sku gälla att slå fast nån utgångspunkt redan! :)

    SvaraRadera
  3. Onteloplattor har jag också sagt hela tiden :-D Undrar om de alls har något svenskt namn :-) Ser ut att gå fort fram för er!

    SvaraRadera