26 augusti 2011

Granskningar och syner

Vad har hänt på bygget sen sist, då vi yrade på med byggställningarna?

Vi har bl.a. haft en genomgång med Jämerä av vad som ännu behöver åtgärdas och kompletteras innan det vattentaksfärdiga huspaketet uppfyller villkoret som färdiglevererat. Den stora biten som ju fattas är fönstrena, och de är snart på kommande, men vad gäller själva monteringsarbetet på huset är det på det stora hela klart, med undantag för några saker som byggarna  kommer att åtgärda nu i helgen. Det handlar mest om träkonsruktionerna i vattentaket, där vår ansvariga mästare hittade några ställen som han hade anmärkningar på, men lyckligtvis är det relativt lättfixade saker och allt har skötts om i helt positiv anda.

På måndag kommer också stadens byggnadsinspektion och utför sin stomsyn (rakennekatselmus), så då får man hoppas att de också tycker att allt är i skick.

Inomhus har vi fejat på med preparationer inför golvgjutningen i övervåningen... vilken långkörare det är! Genomförningar har täppts till och tätats, "kantband" blivit uppspikade längs alla väggar, byggkrepp utlagt och armeringsnät utplacerat och fastsurrat. Ännu ska några järn sättas ut och golvvärmen ska dras på måndag. Då börjar det väl vara dags att boka betong igen. Vad skönt det skall bli att få ett jämnt golv att gå på där igen efter allt trippande i armeringsnäten.

Bara allt blir klart i vattentaket, och det hoppas vi ska bli snart, blir det också dags att kalla in plåtslagaren som skall göra det falsade plåttaket åt oss. Men men.... vår sorgliga byggnadsställningsföljetång slutar inte ännu! Den ställning vi nu har uppriggad räcker inte för takarbetet, så nya ställningar behöver också skaffasoch någon ska se till att de blir uppmonterade också. Suck. Epämukavuusaluetta, skulle jag säga på finska.

En annan ganska synlig sak som stundar, är att allt byggskräp kommer att plockas (läs: lyftas med hiab) bort och monteringsfirmans barack att transporteras iväg i början på veckan, så då får vi lite mera prydlig omgivning äntligen.

Förhoppningsvis kan jag också småningom uppdatera om val på inredningssidan. På sistone har det varit annars så full rulle att man inte hunnit tänka på sånt, men i morgon hoppas jag kunna hinna och se på lite golv igen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar