3 juli 2011

Armering, rördragning och gjutning i "riddarborgen"

Monteringen har fortsatt... nu är huset lite modell riddarborg med skottgluggar. ;) Småfönstrena tillhör bastu och badrum; det lite större fönstret åt vänster (som förresten ännu är för litet och behöver sågas ut lite mer) är klädvårdsrummet.


På baksidan har vi fått balkar över fönstren. Nu känns plötsligt inte köksfönstret alls så stort... allt är relativt. ;)


Armeringsjärnen blev utplacerade och ca 400 m golvvärme utdraget och fastsurrat i armeringsnätet. Voilá:



Det är ett par rör som ska till/från tekniska utrymmet.



Och detta uträttade vi alltså alldeles själva (!), förstås under uppsikt av ansvariga mästaren och vvs-expertisen. Att det tog på krafterna är nog nästan ett understatement, men på sitt sätt var det jättekul att få prova på ett sånt här arbete lite, när det är så härligt konkret och man ser resultatet och nyttan direkt. Säkert när vi kommer längre och får rutin i byggandet känns det säkert snart ganska löljigt att poängtera att wow, vi var med riktigt själva och gjorde nåt, men nu efter min första egentliga byggdonardag nånsing, känns det hela ännu ganska fascinerande; lite som att vara en antropolog som utforskar en annan kultur, nästan. :D För de facto gjorde vi också en riktig upptäckt; svärfar lotsade oss till ett lunchställe som är populärt bland bl.a. byggfolk, som låg riktigt nära där vi bor, men som vi aldrig tidigare haft nån aning att existerade, omärkt och oannonserad som den var. Så man känner sig redan lite mera "inside" som husbyggare när man lunchar med folk i blåställ och överväger att impulsköpa verktyg vid kassan på järnaffären! :D Nå, det om den mentala resan, tillbaka till det konkreta...

Med själva gjutningen var det spännande in i det sista med vädret. Hela veckan hade varit så fin, men just på fredag rullade regn- och åskskrurar över stan. Men när vi for till bygget för att möta gjutarna, klarnade himlen upp och det såg riktigt lovande ut. Men när jobbet var klart, kom några grymma regnskurar och ställde nog till det... när betongen torkade fanns det flera ställen där vattnet droppat hårt och gjort betongytan skrovlig. :/ Nå... får se sen hur jobbigt det blir sen att slipa golvet, men betong har vi nu där ändå.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar