25 juli 2011

Vägghackande och badrumsplanering

De senaste dagarna har vi varit själva en hel del på bygget och jobbat. Mannen har med talkohjälp fräst och hackat i väggarna, jag har sopat damm (kubikvis, känns det som) och elektrikern har fixat på med sitt. Att få till stånd fårorna i väggarna åt elrören (roilotus / uritus suomeksi) har visat sig vara mycket mer arbetsamt än vi trodde. Vår utrustning är nämligen inte den bästa; vi har haft en maskin (urajyrsin) hyrd, men den har inte funkat riktigt bra, verkar vara glapp i kontakten eller nåt. Ännu återstår en hel del fräsning, så hoppas vi hittar nåt redskap till hjälp som skulle vara lite effektivare. Men huvudsaken är att vi får såna ställen fixade nu som behöver vara klara före golvet i övervåningen ska gjutas.

Nästa vecka fortsätter el- och vvs-jobben och båda innebär en hel del assisterande sysslor för oss själva. Får se om vi får golvgjutningen också inprickad till inkommande vecka. Monteringsgänget är väl mer eller mindre färdiga med allt som skulle muras, så takstolar och andra träkonstruktioner står väl näst på agendan för deras del.

På tal om el och vvs, så har jag efter konsultationer med våra respektive installatörer kommit lite närmare några inredningslösningar i badrummen. I lilla badrummet ska vi ha en vägghängd toalettstol som är inkapslad i väggen och samma "inkapsling" fortsätter bakom tvättfatet ända till duschväggen. Ovanför den tänkte jag mig spegel hela vägen från duschväggen till dörren. De här bilderna från Norm Architects kanske säger lite mera än mina beskrivningsförsök:



Frågan är om man skulle ha spegeln ända upp och ha nåt inkapslat lysrör som belysning, som på bilden (kanske svårt med övergången till duschen då, ifall man inte skulle mura en helhög duschvägg?), eller om man skulle ha en vanlig höjd på spegeln och nån passlig lampa ovanför?

I övre våningens badrum blev elrören till belysningen dragna så att lamporna kommer på båda sidorna om spegeln. Lite hotellbadrums- eller sminklogekänsla, som här i ett av årets bodstadsmässhus (objekt 6) ... fast för oss tror jag nog på lite enklare lampor än den där hollywoodmodellen, nog för att de ger en utmärkt belysningseffekt


En annan belysningsdetalj som jag kom på att sätta på önskelistan ännu är att byta ut en del av takspottarna i duschutrymmet mot en rad med fiberbelysning alldeles vid väggen. Väggen mittemot duscharna tänkte jag kunde vara nån typ av fondvägg och den kunde då lämpligtvis vara lite mera effektfyllt belyst. Typiskt nog hittar jag ingen bra bild på sånt nu, men det här är lite åt det hållet, fast lampan är av annan typ. Kaklet på bilden har jag också kollat på live och det är ett tänkbart alternativ. Likaså om man kollar in golvet på bilden, så syns det hur jag tänkt med golvplattorna; större i wc-delen och mindre i duschen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar